Godmorgon och HEJ från en ny plats!Nu hittar ni mig alltså här på Elle ♥️ och när jag fick förfrågan så svarade jag snabbt JA! Ja tack det vill jag såklart mer än gärna.Det är lördag morgon. Och jag önskar inget hellre än att dagen skulle vara helt oplanerad. Fritt fram för fri lek så att säga. Gräva ner lite vårlökar, baka, kika in på Röda Korset, ställa till med storkok och göra fint inför advent.Kanske hinner jag med något av ovanstående, men högst troligt får jag gilla läget med en fullspäckad helg framför mig. Och drömma om sockriga saffransbullar och hemgjord granola, även den med smak av saffran.Kanske någon av er hinner med ett mysigt första advent bak? Sockriga släta saffransbullarDe saftigaste saffransbullarna man kan tänka sig. Tips! Var sparsam med mjölet och knåda degen riktigt länge.Ingredienser50 g färsk jäst5 dl mjölk ( behöver inte värmas)1 g mald saffran1,5 dl socker1 ägg1 tsk salt250 g rumsvarmt smör14-15 dl vetemjöl ( degen får gärna vara mer mot det lösa hållet)ägg, salt och vatten till pensling50 g smält smör ( att pensla på bullarna efter gräddning)2 dl strösocker ( att doppa bullarna i efter gräddning)Gör såhär:Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör om tills jästen blandats ut.Tillsätt resten av mjölken, ägg, saffran, socker, smöret i små kuber och hälften av mjölet.Rör om till en kletig deg och tillsätt resterande mjöl.Knåda degen i 15 minuter i maskin och lite längre stund om du knådar för hand.Dela degen i 30-35 lika stora bitar och forma till bullar på ett bakbord.Ställ på en plåt och låt jäsa under bakduk i ungefär 3 timmar.Sätt ugnen på 200 grader och pensla bullarna med en blandning av uppvispat ägg, en nypa salt och en skvätt kallt vatten.Skjutsa in i ugnen och grädda gyllene.Pensla bullarna med smör och doppa i socker.NJUT! Granola med smak av saffranProva att byta ut saffran mot kanel och kardemumma någon gång, underbart gott! Ingredienser4 dl havregryn5 msk pumpafrön4 msk linfrön2 msk chiafrön1 nypa havssalt1 dl mandlar1 dl hasselnötter2 dl kokosflingor2 msk smör4 msk honung1-2 kuvert saffran1 dl torkade tranbär1 dl torkade mullbärGör såhär:Smält smör och honung i en stekpanna och tillsätt saffran och stäng av värmen.Häll i alla övriga ingredienser förutom de torkade bären och rör om ordentligt.Grädda på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 150 grader i ungefär 15 minuter. Rör om då och då. Granolan ska vara lagom gyllene och knaprig. Låt svalna och blanda i bären. Njut helgen!Julia